sâmbătă, 22 septembrie 2012

Culorile în Ortodoxie


Lumea în care trăim este o lume a culorilor. Orice obiect are o formă şi o culoare. Culoarea este dată de lumina care se reflectă asupra lui. Practic, fără lumină nu ar exista culoare.
Noi percepem lumina ca o lucrare a trei culori de bază: roşu, verde şi albastru. Tot aşa, lucrarea lui Dumnezeu în univers şi în viaţa noatră este o lucrare a Sfintei Treimi, a celor trei Persoane (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh). Orice lucru creat este o reflectare a energiei, a harului lui Dumnezeu, este lucrarea comună a Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt.
În Biserica Ortodoxă culorile au o însemnătate deosebită. Veşmintele  preoţilor şi toate acoperămintele din biserică sunt de diferite culori, care se schimbă în funcţie de sărbătorile din timpul unui an liturgic. De asemenea, în icoane fiecare culoare are o semnificaţie aparte.
În cadrul Atelierelor colorate, care se vor desfăşura în perioada  22 septembrie - 17 noiembrie 2012, la “Peştişorul de aur” (Clubul pentru copii al Fundaţiei Antimis) vom vorbi despre culori, veşmintele preoţeşti şi icoane pe parcursul a 9 întâlniri.   


Programul atelierelor:
Coordonator: pr. Constantin Jinga
Coordonator: Laura Moldovan
Coordonator: Florina Jinga
Coordonator: Florina Jinga
Coordonator: Florina Jinga

Coordonator: Florina Jinga
Coordonator: Florina Jinga
Coordonator: Laura Moldovan

- 17 noiembrie – Recapitulare – Culorile în Ortodoxie. Machetă – Bisericuţă din carton

Niciun comentariu: